Hoe laat je
Hoe laat je
Hoe laat je
Hoe laat je
je petitie
je petitie
je petitie
je petitie
groeien?
groeien?
groeien?
groeien?
petitie aanbieden

Petitieaanbieding commissie BDO. © Serge Ligtenberg

Voor een succesvolle petitie zijn zoveel mogelijk handtekeningen nodig. Waar verzamel je die? Daar zijn verschillende manieren voor, die elkaar kunnen versterken: 

  1. Groei via je directe omgeving
  2. Groei op sociale media
  3. Groei door media-aandacht van journalisten 
  4. Groei door fysieke activiteiten

1. Groei via je directe omgeving

Op wie heb jij de meeste overtuigingskracht? Op de mensen die jou kennen. Zij begrijpen waarom dit onderwerp belangrijk voor je is. Hen kan je persoonlijk toelichten wat je erin raakt en wat jou tot actie heeft aangezet. Begin daarom met hen. Deel het met je vrienden en familie. Spreek ze, bel ze op, stuur ze een appje. Zo gaat de sneeuwbal rollen en stromen in korte tijd de eerste handtekeningen binnen. 

Wanneer anderen zien dat er al meer handtekeningen zijn, zijn ze sneller geneigd hun eigen handtekening te zetten. In de psychologie heet dat ‘sociale bewijskracht’. Begin dus met het ‘laaghangend fruit’ voor een goede start van de petitie!

💡 TIP: wie uit jouw omgeving is hier net zo bevlogen over als jij? Nodig ze uit om met jou een team te vormen! Samen kom je veel verder dan alleen. 

2. Groei op sociale media

Op sociale media kun je een groot publiek bereiken. Zo maak je het niet alleen makkelijk om je petitie te vinden en te tekenen, ook kunnen je medestanders de petitie zo makkelijker met hun eigen omgeving delen.

Maak je zelf geen gebruik van sociale media, maar wil je wel op deze manier je petitie onder de aandacht brengen? Vraag iemand uit je omgeving die actief is op social media om je te helpen. Of mail jouw contactpersoon vanuit DeGoedeZaak hierover en bespreek samen de mogelijkheden.

Instagram

  • Gebruik beeld: Beeld en video’s werken beter dan alleen tekst. Vertel bijvoorbeeld kort in de camera waarom je petitie belangrijk is. Gebruik ondertiteling voor mensen die zonder geluid kijken.
  • Tag relevante accounts: Denk aan activisten, organisaties en media die jouw petitie mogelijk steunen.
  • Link in bio: Instagram staat geen klikbare links toe in posts, maar je kunt de petitielink in je bio zetten en in posts verwijzen naar “link in bio”.

Facebook

Plaats in relevante groepen: Zoek Facebook-groepen die over jouw thema gaan en deel daar je petitie. Voeg een persoonlijke oproep toe in plaats van alleen de link.

X / Bluesky / Mastodon

DeGoedeZaak is gestopt met het gebruik van X. We raden iedereen aan om dat ook te doen: bekijk onze campagne. Bluesky en Mastodon zijn alternatieven die vergelijkbaar werken.

  • Maak een pakkende eerste zin: Mensen scrollen snel, dus begin met een krachtige boodschap. Bijvoorbeeld: “1000 kinderen worden getroffen door dit probleem. Help ons dit te stoppen: teken de petitie!”
  • Gebruik hashtags: Zoek populaire hashtags die bij je onderwerp passen, zodat meer mensen je bericht zien.

LinkedIn

  • Benadruk de maatschappelijke impact: LinkedIn is zakelijker, dus leg de nadruk op beleidsverandering, duurzaamheid of sociale impact.
  • Vraag steun van professionals: Tag experts, organisaties of bedrijven die jouw petitie kunnen helpen verspreiden.
  • Publiceer een artikel: Schrijf een iets langere post over waarom deze petitie nodig is en deel de link daarin.

💡 TIP: nodig DeGoedeZaak uit om je bericht ook op de tijdlijn te plaatsen. Dit doe je door een samenwerkingspost (‘collab post’) te maken, of ons te taggen. We zijn niet altijd in de gelegenheid om elke uitnodiging te accepteren, maar wanneer we de ruimte hebben, zetten we ons bereik graag in voor het succes van je petitie.

💡 TIP: Heb je al wat steun verzameld, bijvoorbeeld een paar honderd handtekeningen? Via ons petitieplatform kun je de ondertekenaars een mail sturen. Daar kun je ze oproepen jouw petitie te delen via sociale media. 

3. Groei door media-aandacht van journalisten

Als je kunt zorgen dat journalisten schrijven over jouw petitie, bijvoorbeeld in een lokale krant, kun je snel veel nieuwe mensen bereiken. Maar hoe doe je dat? Om in het nieuws te komen moet je petitie 1) nieuwswaardig zijn, en 2) onder de aandacht komen van journalisten

  • Maak je petitie nieuwswaardig

Weinig petities zijn op zichzelf nieuwswaardig. Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) geeft een paar handige vragen die kunnen helpen nagaan of jouw onderwerp ‘nieuwswaardig’ is:

  1. Is het nieuw?
  2. Is het ongebruikelijk?
  3. Is het interessant en relevant voor veel mensen? 
  4. Is het concreet en begrijpelijk?
  5. Is het nabij en gaat het over mensen?

Een petitie wordt meer van nieuwswaarde als het een groter verhaal vertelt: het legt een groter onderwerp bloot, er zijn bekende namen die hebben ondertekend, of naar aanleiding van de petitie gebeuren nieuwswaardige evenementen (bijvoorbeeld een protest of het aanbieden van je petitie). 

Brainstorm ideeën om jouw petitie nieuwswaarde te geven. Voorbeelden van specifieke momenten met meer nieuwswaarde zijn de lancering van de petitie, een georganiseerde actie of een (aanstaande) overhandiging van de petitie. 

  • Benader journalisten

De beste manier om lokale redacties te benaderen is door ze te bellen en te vragen of ze interesse hebben of het onderwerp willen bespreken. Je kunt ook de tiplijn van de redactie bellen of je actie onder de aandacht brengen via lokale online media, zoals indebuurt.nl.

Veel mensen vinden bellen spannend, maar journalisten zijn dit gewend en krijgen graag tips. Wel hebben ze het vaak druk, dus zorg dat je persbericht klaar is voordat je belt. Meestal vragen redacteuren om de informatie per e-mail te sturen. Vraag goed na naar de juiste contactpersoon en verwijs in je e-mail naar jullie telefoongesprek. 

4. Groei door fysieke activiteiten

Geef je petitie een boost met een campagne-activiteit. Dat kan van alles zijn: 

  • Breng mensen samen op een sociale activiteit (filmvertoning, diner, picknick) en vertel daar je verhaal. Haal handtekeningen op en vraag mensen met jou in actie te komen
  • Organiseer een ludieke actie. Doe iets opvallends dat duidelijk het verhaal van je campagne vertelt. Dit geeft de perfecte aanleiding om op social media de aandacht te vragen en een persbericht naar de kranten te sturen. 
  • Organiseer een demonstratie. Breng je medestanders samen voor een krachtig signaal. Laat zien hoe veel steun jullie al hebben, en verdubbel die steun tijdens het mobiliseren voor je demonstratie.  
  • Organiseer een petitie-aanbieding. Als je voldoende handtekeningen hebt verzameld, kun je je petitie gaan aanbieden. Nodig jouw doelwit en journalisten uit op een publieke plek om de handtekeningen aan te bieden en je doelwit ter verantwoording te roepen. Dit hoeft niet het einde te zijn van je campagne, je kunt doorgroeien en later opnieuw de petitie aanbieden. 

Ga na welke manier van het laten groeien van een burgerpetitie het beste past bij die van jou. 

💡 TIP: Houd medestanders aangehaakt. 

Hoe meer je petitie groeit, hoe meer mensen jou kunnen helpen om de petitie groter te maken. 

  • Deel updates en mijlpalen met ze
  • Vraag ze om de petitie te delen
  • Nodig ze uit voor een campagne actie of evenement
  • Nodig ze uit om een grotere rol te spelen in de campagne

 

Succesformule voor petities bij DeGoedeZaak:

  1. ✍ Schrijf een overtuigende petitietekst. Dien je petitie in bij DeGoedeZaak. Wij kijken ‘m na en na eventuele feedback lanceren we jouw petitie. 
  2. 📈 Laat je petitie groeien door mensen die jou steunen en organisaties die verbonden zijn aan het onderwerp te benaderen.
  3. 📣 Activeer de mensen die je steunen om druk op te bouwen naar het doelwit via mails, evenementen en andere tactieken.
  4. 🏆 Win, of herhaal 2 + 3.

Start een petitie

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024