
Petitie aanbieding De Roode Bioscoop is Niet Te Koop
Het indienen of aanbieden van je petitie is een van de belangrijkste stappen in je campagne. We adviseren elke petitiestarter om vanaf het begin van de campagne al na te denken over de aanbieding. Door dit in het achterhoofd te houden zorg je voor een duidelijk doel voor de handtekeningen en het behalen ervan. De aanbieding is iets dat journalisten kunnen gebruiken als basis voor een verhaal. Gebruik het als een kans om creatief te zijn en betrek supporters op elke mogelijke manier.
Het aanbieden van je petitie duurt vaak maar kort, zo’n 15-30 minuten.
📷 Plan vanuit de cameralens
Denk bij het plannen van de aanbieding na over de foto die je van het evenement wil maken. Dit beeld vertegenwoordigt de campagne. Wie staan er in beeld? Houden ze een petitiebord vast? Wat staat er op het bord? Hoe vertelt dit ene beeld het verhaal van je campagne?
💡 TIP: Maak een petitiebord
Een petitie is een lijst handtekeningen onder een verzoek of eis aan een verantwoordelijke. Hoe biedt je dat aan? Je kunt de hele namenlijst uitprinten, maar dit is vaak niet de beste manier. Voor de publieke overhandiging van de petitie zijn twee dingen het belangrijkst: Wat moet er veranderen, en hoeveel mensen steunen die oproep? De namenlijst zelf kun je ook als pdf per e-mail versturen.
Om dat zo goed mogelijk in beeld te brengen kun je een petitiebord maken. Dit bord maak je zelf van bijvoorbeeld een groot stuk karton, of door een ontwerp naar de printshop te sturen en professioneel te laten drukken. Je kunt hier ook creatief zijn – presenteer het in een doos of laat je fantasie de vrije loop. Denk na over hoe het eruit zal zien op foto’s.
Stap 1: Maak een afspraak
Tweede Kamer
- Bepaal wie in de Tweede Kamer je petitie zal ontvangen. Vaak is er een Kamercommissie dat gaat over jouw onderwerp. Je kunt het ook aanbieden aan de Voorzitter van de Kamer.
Bedenk in eerste instantie wie een rol heeft die relevant is voor jouw kwestie. Dat kan iemand van elke politieke partij zijn. Het is goed om de minister die verantwoordelijk is voor de portefeuille uit te nodigen, maar wees je ervan bewust dat ze een uitnodiging vaak zullen weigeren.
- Stuur de commissie een e-mail waarin je jezelf en je campagne voorstelt. Vraag of ze bereid zijn je petitie te accepteren en aandacht te geven in het parlement. Dien je petitie in bij [email protected] als je het aan de Voorzitter van de Kamer wil aanbieden.
- Zodra je de afspraak hebt bevestigd om de petitie in ontvangst te nemen, kun je alle betreffende Kamerleden uit de commissie apart benaderen om het evenement bij te wonen. Het is belangrijk om meer Kamerleden aanwezig te hebben.
Dinsdagmiddag: openbaar uur petitie aanbiedingen
Elke dinsdagmiddag tussen 13.00 en 14.00 is er een speciaal openbaar uur voor petitie aanbiedingen. Is dit echter geen goed moment? In persoonlijk contact met de Kamerleden kun je ook een ander moment afspreken.
Gemeenten
Sommige gemeenteraden hebben iets andere regels voor het accepteren van petities, dus het is goed om dit eerst te controleren. Sommige gemeenteraden ontvangen niet veel petities en waarderen de betrokkenheid van het publiek. Vaak is een petitie aan de Raad een gelegenheid om tijdens een openbare Gemeenteraadsvergadering rechtstreeks met raadsleden te spreken.
Bedrijf, school of andere organisatie
Organisaties buiten de politiek hebben geen formele procedure voor het ontvangen van petities. Dat wil niet zeggen dat ze het niet willen aannemen. Neem contact op en vertel wat je wil doen. Sommige organisaties zullen hiervoor open staan, al zullen sommige organisaties koste wat het kost proberen negatieve publiciteit te vermijden.
Stap 2: Nodig je medestanders uit
Je kunt ook een Facebook-evenement opzetten, dat verbonden is met de sociale medianetwerken van mensen, maar vergeet niet dat niet iedereen Facebook gebruikt.
Stuur via de petitiepagina van DeGoedeZaak een e-mail en herinner je supporters aan het evenement met de details en de link, zodat ze online kunnen reageren. Vermeld waarom het evenement belangrijk is, wanneer en waar het zal plaatsvinden en vraag hen om het te delen.
Stap 3: Bevestig een fotograaf. Het is heel belangrijk om een visueel verslag te hebben van je aanbieding. Je kunt deze beelden gebruiken om verslag uit te brengen aan je achterban, voor de media en als documentatie voor alle toekomstige communicatie. Dit hoeft geen professionele fotograaf te zijn, als iemand maar de taak en een goede camera heeft en zorgt voor een mooie foto.
Stap 4: Maak een agenda. Plan wat er zal gebeuren (zullen er toespraken zijn? Wie is de gastheer? Zullen er borden zijn? Heb je een luidspreker nodig? Op welk moment draag je het over? Wie/wanneer voor de media? Visuele stunts? Onderaan dit document vind je een sjabloon.
Stap 5: Nodig media uit – je kunt een persbericht naar nieuwsdesks sturen en geselecteerde journalisten bellen die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw kwestie. Hier vind je een handleiding voor het schrijven en versturen van media-adviezen en persberichten.
Stap 6: Stuur een herinnering naar alle genodigden (inclusief media en supporters) om te zorgen voor een maximale opkomst.
Stap 7: Download je petitie de dag ervoor, of als eerste ’s ochtends. Je hebt dan een PDF met namen en postcodes die je kunt organiseren om af te drukken.
Afdrukken:
Log in op actie.degoedezaak.org en ga naar je petitiepagina.
Klik in het bovenste menu op de pagina ‘Beheer petitie’ op ‘Bied de petitie aan’.
Klik op ‘Download PDF printversie van petitie’.
Dit zal de petitietekst, de namen en postcodes van de mensen bevatten, maar geen privé contactgegevens.
Stap 8: Deel je succes – Vergeet niet om verslag uit te brengen nadat de petitie is afgeleverd. Deel je verhaal met je achterban via e-mail, sociale media enzovoort.
Voorbeeldagenda Petitie Aanbieding
Tijd | Activiteit |
Jij en alle anderen in je organisatieteam arriveren op de aangewezen ontmoetingsplaats | |
2 min | Deelnemers arriveren
– Dagcoördinator stelt zich voor – Deel protestborden en materialen uit – Leg uit hoe het evenement zal verlopen |
5 min | Deelnemers organiseren voor foto’s en media |
5 min | Start een paar protestleuzen, poseer voor foto’s en maak een praatje met de media |
2 – 5 min | Woordvoerders spreken aanwezigen toe en vertellen waarom dit onderwerp belangrijk voor je is. |
2 min | Overhandig de petitie aan het doelwit (zorg voor een foto) |
5 min | Doelwit spreekt over de kwestie (zorg ervoor dat ze ook vertellen wat er nu gaat gebeuren met de petitie, vraag door als het antwoord vaag blijft) |
5 min | Woordvoerders vatten samen en bedanken de mensen, maken eventuele last-minute foto’s |
Sluit af en feliciteer elkaar – je bent zojuist opgekomen voor je waarden en gemeenschap. |
(Vertaald van onze Nieuw Zeelandse vrienden van ActionStation)
Succesformule voor petities bij DeGoedeZaak:
- ✍ Schrijf een overtuigende petitietekst. Dien je petitie in bij DeGoedeZaak. Wij kijken ‘m na en na eventuele feedback lanceren we jouw petitie.
- 📈 Laat je petitie groeien door mensen die jou steunen en organisaties die verbonden zijn aan het onderwerp te benaderen.
- 📣 Activeer de mensen die je steunen om druk op te bouwen naar het doelwit via mails, evenementen en andere tactieken.
- 🏆 Win, of herhaal 2 + 3.