Dinsdag heeft de Tweede Kamer besloten dat het kabinet aan de slag moet met de toegankelijkheid en betaalbaarheid van het openbaar vervoer naar aanleiding van ons burgerinitiatief. Ruim 58.000 mensen ondertekenden ons burgerinitiatief voor publiek, toegankelijk en gratis OV, waardoor de Tweede Kamer deze moest behandelen.
Na het debat op woensdag 9 april, stemde de Tweede Kamer dinsdag over het burgerinitiatief. Een motie van GroenLinks-PvdA verplicht de overheid om te onderzoeken hoe het nu staat met de toegankelijkheid van het OV voor mensen met een handicap. Door een motie van NSC moeten mensen met een handicap voortaan betrokken worden bij het kiezen van vervoersbedrijven. En een motie van D66 regelt dat de regering voor de volgende begroting uit moet werken hoe er, geïnspireerd door de Deutschlandticket, een Nederlandticket komt voor goedkoper reizen door heel Nederland. De Deutschlandticket is 58 euro per maand.
“Door bezuiniging op bezuiniging en marktwerking is ons OV te duur, inefficiënt en ontoegankelijk geworden,” zegt Jurjen van den Bergh, directeur van DeGoedeZaak. “Het is tijd om ons OV weer te behandelen als wat het zou moeten zijn: een publieke basisvoorziening, net als onze brandweer, fietspaden en riolering. De stappen van de Kamer zijn klein, en vertragen de prijsverhogingen. Ze hebben nog geen antwoord op de financiële ontoegankelijkheid en het verdwijnen van cruciale verbindingen.”
Wat houdt het burgerinitiatief in?
Het burgerinitiatief pleit voor drie fundamentele veranderingen:
Publiek OV
Nationalisering van al het OV, landelijk bekostigd en lokaal uitgevoerd via publiek-publieke partnerschappen. Hierdoor zijn OV-diensten op elkaar aangesloten en kan het OV in minder dichtbevolkte regio’s weer floreren.
Toegankelijk OV
Het OV moet er zijn voor iedereen. Of je nu in een rolstoel zit, slechtziend bent of reist met een kinderwagen – zorgeloos reizen moet vanzelfsprekend zijn. Samen met ervaringsdeskundigen maken we alle stations, bussen en treinen écht toegankelijk.
Gratis OV
Een stapsgewijze overgang naar gratis openbaar vervoer voor alle reizigers binnen 10 jaar, voorafgegaan door een gedegen onderzoek naar de benodigde investeringen in materieel, personeel en infrastructuur.
Lees hier meer over ons burgerinitiatief voor publiek, toegankelijk en gratis OV →