Hoe schrijf je
Hoe schrijf je
Hoe schrijf je
Hoe schrijf je
een overtuigende
een overtuigende
een overtuigende
een overtuigende
petitie?
petitie?
petitie?
petitie?
Jonger campaigner met megafoon

© Feminist March

Een petitietekst formuleren is een van de belangrijkste stappen bij het starten van je petitie. Een sterke petitie vat je hele campagne in 3 punten samen: wat is het probleem en moet er veranderen, wie moet dat doen, en waarom is het belangrijk? Dat begint allemaal met een scherpe, heldere en vlammende titel…

Stap 1: 🔥 Schrijf een vlammende titel

De titel moet je doel kort, duidelijk en oplossingsgericht verwoorden. Maak meteen duidelijk op welk niveau jij je richt door bijvoorbeeld de plaatsnaam of gemeente toe te voegen.

Voorbeeld

👎 Slechte titel: “Stop afval”

👍 Goede titel: “Zorg voor genoeg afvalbakken in het centrum van Amersfoort!” 

Stap 2:  Wie hou je verantwoordelijk?

Om je petitie tot iemand/een organisatie te kunnen richten, moet eerst duidelijk zijn wie het probleem kan oplossen. Welke politicus, bestuurder of verantwoordelijke spreek je aan om iets te veranderen? Zoek van tevoren uit wie, bijvoorbeeld welke wethouder, over jouw onderwerp gaat, zodat je de juiste persoon aanspreekt.

Voorbeeld:

👎 Te vaag: “Vervuilers”

👍 Goed: “Wethouder van Openbare Ruimte Amersfoort [Naam]”

Stap 3: Wat moet er veranderen?

De verandering die jij wil bereiken moet helder, concreet en oplossingsgericht zijn. Wees overtuigend in je tekst en gebruik waar mogelijk bronnen om je verhaal kracht bij te staan. Omschrijf wat precies het probleem is, en welke verandering je voor ogen hebt. Leg je ‘eisen’ op tafel: wat moet de verantwoordelijke doen? Welke handelingen of wijzigingen verwacht je van diegene? Dit maakt ook voor je toekomstige ondertekenaars duidelijk waar ze precies hun handtekening onder zetten.

Hoe groot het probleem is, kan erg verschillen. Ook als het om een veelomvattend probleem gaat, is het belangrijk om het op een bondige manier te verwoorden. Dit maakt het voor anderen laagdrempelig om je petitiepagina te lezen en toegankelijk om de petitie te ondertekenen. 

Stap 4: Waarom is het belangrijk dat er iets verandert?

In het eerste deel van je petitie richt je je tot de verantwoordelijke. Maar je petitie wordt pas een succes als je veel steun krijgt. Richt je daarom tot slot nog even tot je publiek: waarom is dit zo belangrijk? Waarom zou de lezer diens handtekening eronder zetten? En waarom nu?

Beeld en emotie

Schets een beeld door te vertellen over de situatie van degenen bij wie het probleem speelt. Noem de feiten, maar vertel ook een verhaal: mensen komen meer in actie door emotie dan door feiten. Zorg dat de juiste emotie overkomt op je lezer. 

Urgentie

Wat maakt het belangrijk dat de petitie nu ondertekend wordt, in plaats van over een maand of een jaar? Is er, behalve dat het probleem groot is en snel moet worden opgelost, ook een beslismoment voor de verantwoordelijke? Een aankomende gebeurtenis waar de verantwoordelijke een keuze maakt over dit onderwerp, of zich publiekelijk uitspreekt over dit onderwerp? Bij een petitie in jouw gemeente: ga na of het onderwerp op de agenda staat van je gemeenteraad. 

💡 TIP: test je petitietekst bij anderen. Veel petitiestarters vragen bijvoorbeeld 1 of 2 mensen in hun omgeving om naar de tekst te kijken: is het duidelijk? Is het overtuigend? Vraag reacties en gebruik het om je petitie te verbeteren.

Je petitietekst staat klaar? Indienen maar…! 

Wanneer je zover bent, kan je via deze link: https://www.degoedezaak.org/petitie-starten/ beginnen met je petitie. Het team van DeGoedeZaak kijkt ernaar, geeft eventueel nog feedback, en dan wordt je petitie gelanceerd! 

Tot slot:

  • Afbeelding: een petitie bij DeGoedeZaak is niet compleet zonder afbeelding. Het kan een foto zijn die past bij het onderwerp, of een zelfgemaakt ontwerp. Nadat je petitietekst is goedgekeurd kun je op het platform een afbeelding toevoegen. 

 

Mocht je vragen hebben, schroom niet om te mailen naar [email protected]. We helpen je graag verder.

Succesformule voor petities bij DeGoedeZaak:

  1. ✍ Schrijf een overtuigende petitietekst. Dien je petitie in bij DeGoedeZaak. Wij kijken ‘m na en na eventuele feedback lanceren we jouw petitie. 
  2. 📈 Laat je petitie groeien door mensen die jou steunen en organisaties die verbonden zijn aan het onderwerp te benaderen.
  3. 📣 Activeer de mensen die je steunen om druk op te bouwen naar het doelwit via mails, evenementen en andere tactieken.
  4. 🏆 Win, of herhaal 2 + 3.

Start een petitie

Meer lezen?

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024