“Als in de basis ons vervoer niet toegankelijk is, maakt het niet uit of het gratis en publiek is. Het zal nooit écht openbaar zijn. Meer lijnen en een gratis OV waar mensen met een fysieke beperking geen gebruik van kunnen maken is nog steeds uitsluiting. De overheid verwacht dat mensen participeren in de maatschappij, maar laat niet alle mensen de maatschappij in. Dit begint bij toegankelijkheid”.
– Renske van DeGoedeZaak

Wij Staan Op! is een stichting die wordt geleid door jongvolwassenen met een fysieke handicap die zich vanuit hun eigen ervaringen inzetten voor een inclusief en toegankelijk Nederland. Onder hun leden is een enquête afgenomen over de toegankelijkheid van het OV en Valys, een alternatief voor het OV die reizigers met een mobiliteitsbeperking meer effectief zou moeten vervoeren. Ongeveer 160 personen vulden deze enquête in. De cirkeldiagrammen geven de verontrustende resultaten die hieruit voorkwamen weer.  

 

Het OV is ontzettend ontoegankelijk en reizen voor gehandicapte mensen is nog altijd een opgave. Liften vallen steeds uit. Reisassistentie laat veel gaten vallen. Ontoegankelijke locaties worden als toegankelijk gemarkeerd om aan het doel te voldoen. Maar de grote gaten tussen trein en perron creëren vaak gevaarlijke situaties. Gehandicapte mensen kunnen bijna altijd alleen in de koude en tochtige hal van de trein plaatsnemen. En er is een enorm gemis aan flexibiliteit voor mensen met een beperking: ook mensen met een handicap kunnen te laat komen. Alles kost hen meer tijd, dus ook dat moet ingebouwd zijn in toegankelijke OV-service.

Last van vertraging? Als gevolg van de ontoegankelijkheid van dagelijkse diensten zoals het OV is de reis met de trein bijvoorbeeld extra lang als je gehandicapt bent:

  • Mensen moeten minimaal een uur van tevoren assistentie boeken.
  • Mensen moeten minimaal een kwartier van tevoren op het station zijn, ook bij een overstap.
  • Op sommige stations is geen personeel, maar wordt assistentie uitbesteed aan taxichauffeurs.
  • En zelfs de reisassistentie van Valys heeft een regeling waardoor zij 1.5 uur te vroeg of te laat een persoon mogen ophalen. 

Heel veel gehandicapte mensen durven en/of willen niet met de trein. Wij Staan Op! bevestigt dit, slechts 10% van de 2 miljoen mensen met een zichtbare beperking kan en durft te reizen met het OV.

Eerder startten we al de petitie “Maak openbaar vervoer toegankelijk!” als deel van de burgercampagne #OhNeeOV met de onderstaande eisen: 

  1. Openbaar vervoer moet in 2030 van begin tot eind toegankelijk zijn voor gehandicapte mensen.
  2. Het plan over hoe het OV volledig toegankelijk wordt in 2030 moet goedkeuring krijgen van een werkgroep voor en door gehandicapte mensen zelf en moet in praktijk toetsbaar zijn. Als het plan in hun visie in praktijk nog steeds ontoegankelijk is, is het doel niet gehaald.
  3. Totdat openbaar vervoer volledig toegankelijk en klantvriendelijk is richting gehandicapte mensen moeten gehandicapte mensen korting krijgen.

TEKEN ONS BURGERINITIATIEF, EN STRIJD MEE VOOR TOEGANKELIJK OV

De NS heeft naar aanleiding van de #OhNeeOV campagne aangegeven de ontoegankelijkheid van het OV “heel vervelend” te vinden maar geen oplossingen te hebben. Deze zijn er altijd al geweest, maar kosten tijd en geld.
Volgens DeGoedeZaak is toegankelijk OV een vorm van publiek vervoer die door zo veel mogelijk mensen te gebruiken moet zijn, ongeacht hun (zichtbare) gezondheid, fysieke of mentale gesteldheid. Geld staat niet boven de wet, en een publieke dienst zoals het OV ontoegankelijk maken, is discriminerend. De regering heeft een plicht om al haar publieke vervoerders aan de toegankelijkheidseisen te laten voldoen.

Meer lezen

Teken het burgerinitiatief

Renske voor Publiek Toegankelijk Gratis Openbaar Vervoer

Wie zijn wij?

DeGoedeZaak is bondgenoot van progressief Nederland. Met onze campagnes zetten wij ons in voor een inclusief Nederland met een sterke publieke sector, een rechtvaardige democratie, wat duurzaam en eerlijk beleid maakt. Onze OV-campagne is daar onderdeel van.

Teken het burgerinitiatief
Meer info
Steun DeGoedeZaak

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024