Frank
Ruim twaalf jaar geleden werd Frank in Italië veroordeeld voor drugssmokkel. Hij moest een gevangenisstraf uitzitten in Italië.
Frank is vader, en omdat zijn kinderen en ook zijn zus en ouders in Nederland hem ontzettend misten had Frank een overplaatsing naar Nederland aangevraagd zodat hij dichter bij zijn familie in de buurt kon zijn en zij hem makkelijker konden opzoeken. Hij was niet goed voorgelicht, dat hij door deze overplaatsing ook een strafblad kreeg in Nederland. “Ik wilde gewoon zo graag mijn kinderen zien. Als je al twee jaar of meer je kinderen en familie niet hebt gezien, ben je niet zo gefocust op de gevolgen, want daar ben je eigenlijk niet echt mee bezig.”
Terug in Nederland was het hebben van een strafblad niet de enige vervelende verrassing. Op zijn tweede dag in detentie in Nederland kreeg Frank te horen dat hij door openstaande boetes nog een extra zes maanden moest zitten. Zijn detentie in Italië was niet goed geregistreerd in het systeem waardoor hij in Nederland twee jaar “zoek” was geweest. Alle openstaande boetes, zoals een krediet die hij had lopen, kwamen boven. Als hij deze schulden niet kon betalen dan zou hij daarvoor nog zes maanden extra in detentie moeten zitten.
Bijna alles dat Frank had opgebouwd is hij na zijn detentieperiode kwijtgeraakt. “Dat is eigenlijk heel heftig, je komt met niks buiten, letterlijk niks.” Hij verloor zijn koopwoning, waaruit ook al zijn spullen waren weggehaald en vernietigd. Frank had veel schulden, geen inkomen meer en geen plek om te wonen toen hij vrijkwam. “Ik heb jarenlang in armoede geleefd, schuldsanering, 40 euro per week rondkomen.” Nu, ruim tien jaar later, ervaart Frank moeite met het vinden van een baan als beveiliger, een baan die hij voor zijn detentie met veel plezier uitvoerde. Hij krijgt door zijn strafblad geen pasje dat hij nodig heeft om als beveiliger te kunnen werken. “De jaren na detentie vond ik vreselijk, ik zou liever teruggaan. Als ik nog een paar jaar had mogen blijven zitten, met de garantie als ik terug kwam uit de bajes dat ik dan wel meteen een baan had, en alles op de rit had hé? Dan had ik er nog drie jaar bij willen doen.”
Frank geeft ook aan last gehad te hebben van een soort gevoel dat hij stuurloos ronddobbert. In detentie was er ritme, regelmaat en duidelijkheid. Hij voelde zich na vrijlating in de steek gelaten door de instellingen die gedetineerden horen te helpen maar ook door de samenleving die zijn strafblad afkeurt.“Ik heb ook therapie gehad. Ik heb EMDR gehad, agressieregulering, want ik heel erg lang in een survivalmodus gezeten. Ik wou heel graag een diagnose, nu hebben ze een diagnose van persoonlijkheids stoornissen met borderline kenmerken, ontwikkeld door mijn tijd in detentie. Ik heb dus stapeltrauma.”
Tijdens zijn detentie heeft Frank veel geschreven. Dat bracht hem rust, om in zijn eentje in het isolement van zijn cel te zitten en te kunnen schrijven. Hij geeft aan: “Ik zie het als een roeping, om andere mensen die in dezelfde situatie zitten te steunen.” Hij heeft twee boeken geschreven waarvan het tweede boek over zijn detentie volgend voorjaar opnieuw en extended wordt uigebracht, en veel gedichten. Hij heeft sinds kort een vaste baan als woonbegeleider COA wat enorm veel rust brengt in zijn dagelijkse leven. Eindelijk vindt Frank zijn weg terug in de samenleving.