Doneer aan StemAnders
Download hier je posters, voor achter het raam of op de socials. Je kunt ook je posters of stickers gratis bestellen bij De Rode Lap. We rekenen slechts verzendkosten.
Steun onze campagne door te doneren aan StemAnders en betaal de poster van een ander! Als iedereen een paar euro doneert, kunnen wij Nederland overspoelen met een progressief geluid. Voor een tientje kunnen wij al meer dan 100 posters verspreiden!
Publieke Sector Uitgekleed
De publieke sector in Nederland piept en kraakt.
In 2010 bezuinigde Rutte I op het wijkenbeleid; allerlei vormen van jongerenwerk, schuldhulp en talloze buurthuizen vielen daarmee weg. Dit was cruciaal voor de preventie en signalering van psychische problemen. Tegelijkertijd werd de geestelijke gezondheidszorg verregaand gedecentraliseerd, terwijl gemeenten niet de capaciteiten hadden om dit te dragen. Jeugdzorg spreekt inmiddels van ‘code zwart’.
Tussen 2012 en 2016 bezuinigde Rutte II 10 miljard op de zorg. Het eigen risico steeg sinds 2008 van 155 naar 385 euro. Het CPB, dat de plannen doorrekende, waarschuwde voor “minder zorg of zorg van slechtere kwaliteit”. Tijdens de Covid-pandemie werd dit pijnlijk duidelijk. De bezuinigingen leidden tot sluiting van ziekenhuizen en afname van IC- en ziekenhuisbedden. Het personeel moest de klappen opvangen. Uit een ledenonderzoek van IZZ bleek dat 8 op de 10 medewerkers in de zorg burnout klachten ervaart of heeft ervaren.
Gaaf Landje
Een befaamde uitspraak van Mark Rutte: we leven in een ‘gaaf land’. Tegelijkertijd stapelen de crises zich op, onder zijn gezag. Zo viel het kabinet in 2021 om de toeslagenaffaire, maar zijn de gevolgen ervan nog altijd niet adequaat aangepakt. Veel mensen blijven ondertussen op Rutte stemmen omdat hij een ‘sterke leider’ zou zijn. Maar is dat wel zo? Zijn onvermogen om crises écht aan te pakken, worden verhult door een eeuwig optimistische toon, het talent alles weg te lachen, te ‘jokken’ of het gewoon even ‘vergeten’ te zijn. Slimme retorische trucs, maar ook een vorm van zwak leiderschap.
Rutte kreeg persoonlijk met heel wat ophef te maken. Zo was hij ook verantwoordelijk tijdens het schandaal over de dividendbelasting, de mondkapjes-deal, casus Omtzigt (‘functie-elders’), en zijn niet-gearchiveerde sms’jes.
Vluchtelingen in de Kou
“Hoe liberaal zijn we nog? Volgens mij laten liberalen geen kinderen in het gras liggen”, zei Claire Martens, VVD-leider in Amsterdam, tijdens een congres. De recente crisis in Ter Apel, waar vluchtelingen buiten moeten slapen en kinderen verwaarloosd worden, is het gevolg van harde politieke keuzes.
In 2017 werden er 45 opvangcentra wegbezuinigd. Inmiddels komt het COA landelijk 4000 bedden tekort – en dit aantal neemt toe. Duizenden mensen wachten al jaren op een beslissing over hun asielprocedure, waardoor hun leven noodgedwongen op pauze staat. Ze zitten vaak in overvolle opvangcentra en het is niet toegestaan om meer dan 24 weken per jaar te werken. Als ‘oplossing’ voor deze crisis kwam de VVD met een stop op gezinshereniging. Hoewel rechters meermaals hebben besloten dat dit tegen de Rechten van de Mens ingaat, houdt VVD-staatssecretaris Eric van der Burg voet bij stuk.
Nederland kan prima opvang, onderwijs, werkgelegenheid en psychische hulp bieden. Zie bijvoorbeeld de respectvolle manier waarop de Oekraïners werden geholpen en konden werken; velen draaien nu mee in de maatschappij.
€1050 voor een studio van 25m²
In 2010, onder Rutte I, werd het Ministerie van Volkshuisvesting opgedoekt dankzij VVD-minister Stef Blok. “Ik ben de eerste VVD-er die een heel ministerie heeft doen verdwijnen!”, jubelde Blok in de krant. De jarenlange afwezigheid van landelijke regie leidde tot verschraling van ons woonrecht. Investeerders profiteren, terwijl mensen steeds vaker vastlopen in hun zoektocht naar huisvesting.
Twaalf jaar later voelen we hiervan nog altijd de gevolgen van die vergaande ‘marktwerking’: in tien jaar tijd zijn de huren met gemiddeld 35% gestegen en zijn er 800.000 huishoudens die moeite hebben hun huur te betalen. Het woningtekort is opgelopen naar 315.000. Sinds 2009 verkochten wooncorporaties landelijk honderdduizenden sociale huurwoningen – maar kromp de sociale nieuwbouw. De VVD blijft zich echter richten op de ‘scheefhuurder’ – een vals frame waarin toegankelijke huurprijzen, zowel voor laag- als middeninkomens, worden gedemoniseerd.
StemAnders is een initiatief van studio Wiersema! in samenwerking met Stadsbehang en De Rode Lap, mogelijk gemaakt door DeGoedeZaak.