De sleutel tot succes van jouw petitie is een sterke campagne. De campagne is alles wat je organiseert vanaf het moment dat je je petitie lanceert totdat je de verandering hebt bereikt. Maak vooraf een goed en realistisch campagneplan.
Hoe gaat het aantal handtekeningen zorgen voor echte verandering? Welke tussenstappen zijn nodig en wie heb je daarvoor nodig?
Mensen moeten geloven in jouw campagne voordat ze hun handtekening zetten. Een plan bestaat uit meerdere stappen tot aan de overwinning. Het is oké om latere stappen in een latere fase uit te werken. Neem je achterban mee in het plan en leg uit hoe ze kunnen helpen. Een sterk plan is concreet en realistisch.
👎 Vaag en onrealistisch:
- Creëer een petitie ‘Tegen afval’
- 100.000 mensen tekenen de petitie ‘Tegen afval’
- ???
- Nooit meer afval.
👍 Concreet en realistisch:
- Start een petitie waarin je de gemeenteraad vraagt om genoeg afvalcontainers in de binnenstad van Amersfoort te plaatsen
- Verzamel 500 handtekeningen door de petitie te delen in lokale Facebookgroepen en Whatsapp groepen en ga de stad in om handtekeningen van winkelend publiek te verzamelen
- Leg contact met gemeenteraadsleden en de burgemeester en vraag ze gehoor te geven aan de oproep
- Overhandig de petitie vlak voor een raadsvergadering met een groep ondersteuners van de petitie
- Een voorstel in de gemeenteraad wordt aangenomen en er komen meer afvalcontainers.
Van visie naar actie
Wat is strategie? Volgens Marshall Ganz, professor campagnevoeren aan Harvard, is strategie dit: de middelen die je hebt zo goed mogelijk omzetten in wat je nodig hebt om te bereiken wat je wil. Met jouw kennis, netwerk en vaardigheden (je middelen) ga je aan de slag om publieke steun te verzamelen en dat om te zetten naar maatschappelijke druk (de handtekeningen, media-aandacht, etc). Zo zet je je doelwit ertoe aan om de verandering door te voeren.
Voor het ontwikkelen van je strategie helpt het om te beginnen bij je visie, en stap voor stap te doordenken hoe jouw campagne gaat leiden tot je beoogde doel.
Visie: Dit is het beeld van hoe de wereld eruit ziet nadat we hebben gewonnen. Dit is wat mensen zal inspireren om je campagne te steunen.
Doel: Een doel is een haalbaar, meetbaar resultaat dat ons dichter bij de visie brengt. Soms beginnen campagnes met een doel in plaats van een visie, bijvoorbeeld: het stoppen van een snelweg door een natuurgebied.
Verandertheorie: Breng onder woorden hoe jouw acties leiden tot de verandering die je wil: “Als we A doen, dan zal B gebeuren”. Het moet geloofwaardig en eenvoudig zijn.
Test het uit op je vrienden en collega’s om te zien hoe geloofwaardig het is. Denk na over wie, of welke organisatie, de macht heeft om je doel te helpen bereiken. Wat zijn hun belangen, waar zijn zij gevoelig voor, en wie of wat kan hen beïnvloeden?
Tactiek: Dit zijn de concrete dingen die je gaat doen om de verandering te bereiken. Je petitie lanceren is één van de tactieken van je campagne. De meeste campagnevoerders gebruiken verschillende tactieken op verschillende momenten in hun campagne.
Hulpmiddelen
Het campagneteam van DeGoedeZaak gebruikt deze hulpmiddelen om een gezamenlijk begrip te krijgen van de sociale omgeving en de politieke context van een onderwerp. Het is een fijne manier om gezamenlijk na te denken over de spelers in het veld.
Krachtenveld
Een krachtenveld is een visueel hulpmiddel om de spelers in het veld in kaart te brengen. Denk na waar de macht ligt en op wie we ons moeten richten in een campagne.
- Begin met je doelwit, degene die uiteindelijk de verandering kan doorvoeren. Meestal is dit degene aan wie je je petitie richt. Plaats deze bovenaan. Als deze het helemaal met je oneens is, plaats degene bovenaan rechts, als degene er neutraler in staat plaats je het bovenaan midden.
- Noem een relevante speler, bijvoorbeeld een politieke partij. Stel 2 vragen:
- Hoeveel invloed heeft deze speler op je doelwit, indirect of direct? Hoeveel invloed heeft deze speler op het bredere maatschappelijke debat? Dit bepaalt hoe hoog je de speler plaatst in het krachtenveld
- In hoeverre is de speler het met jouw standpunt eens, of ontvankelijk voor jouw standpunt? Dit bepaalt hoe ver links of rechts je de speler plaatst in het krachtenveld.
Kijk voor meer info in het gebruik van een Krachtenveld: 350 Trainingen
Bondgenotenboog
De Bondgenotenboog lijkt op het krachtenveld. Het kan helpen bij het identificeren van mensen of organisaties die je kunnen helpen, en bij het bepalen welke verschuiving in steun realistisch is. De Bondgenotenboog laat zien welke stap je kunt verwachten dat mensen maken:
- Passieve tegenstanders worden niet zomaar actieve bondgenoten, maar kunnen wel bewogen worden om zich neutraal op te stellen.
- Neutrale spelers kunnen bewogen worden tot passieve steun.
- Passieve bondgenoten kunnen geactiveerd worden tot actieve medestanders van je campagne.
Het is belangrijk om te onthouden dat je niet iedereen voor je hoeft te winnen. Beantwoord de volgende vragen: Waar kun je de spelers het makkelijkst verschuiven? Hoe kunnen passieve bondgenoten een actievere rol pakken?
Campagneplan voorbeeld
Werk je campagneplan uit door onderstaande zinnen aan te vullen
1. Probleem
Dit zijn de mensen waar we voor campagnevoeren ___
En dit is het probleem waar zij voor staan _____
2. Doel (gewenste verandering)
Als dit zou veranderen, ______
zou dat op deze manier bijdragen aan het oplossen van dat probleem, ______
3. Doelwit
Dit is de persoon die hier iets aan kan doen _____
Dit zijn de voornaamste belangen van deze persoon _____
4. Drukpunt
Door op deze manier druk op te bouwen richting ons doelwit, _______
raakt dat het belang van ons doelwit om ______
waardoor het moeilijker wordt om de huidige situatie in stand te houden, of meer in het belang wordt van ons doelwit om de situatie te veranderen.
5. Komende kansen
In de komende _________weken/maanden, bieden deze gebeurtenissen kansen om onze eisen kracht bij te zetten, omdat de aandacht op ons onderwerp zal zijn gericht of omdat er media-aandacht voor onze campagne verkregen kan worden: ______
(Denk aan bewonersavonden, raadsvergaderingen, aandeelhoudersvergaderingen, promotie-evenementen)
6. Doelgroep en acties
We mobiliseren deze mensen ____
om deze actie te ondernemen ____
en deze actie te ondernemen _____
Gedurende deze tijdsperiode _____
Zo zetten we druk op ons doelwit om ____
Succesformule voor petities bij DeGoedeZaak:
- ✍ Schrijf een overtuigende petitietekst. Dien je petitie in bij DeGoedeZaak. Wij kijken ‘m na en na eventuele feedback lanceren we jouw petitie.
- 📈 Laat je petitie groeien door mensen die jou steunen en organisaties die verbonden zijn aan het onderwerp te benaderen.
- 📣 Activeer de mensen die je steunen om druk op te bouwen naar het doelwit via mails, evenementen en andere tactieken.
- 🏆 Win, of herhaal 2 + 3.