Terug naar nieuws

Belangenorganisaties voeren druk verder op met sommatie: Stop de Noodwet!

17 oktober 2024
Geschreven door: Kim

Als minister Marjolein Faber haar plannen om een noodwet op asiel uit te schrijven doorzet, krijgt ze onmiddellijk met de rechter te maken. Zeven belangenorganisaties sommeren haar af te zien van haar voornemens. Ze doen dit voor mensen op de vlucht, mensen in asielprocedure en ongedocumenteerde mensen, en met steun van tienduizenden burgers. 

Here to Support, DeGoedeZaak, MiGreat, New Women Connectors, STIL Utrecht, SAWA Collective & Stichting Gast voeren zo verder de druk op op de asielminister, nu rechtstreeks vanuit de bevolking en degenen die door haar beleid geraakt worden.

“Met haar totale disrespect voor mensenrechten en de rechtsstaat stort dit kabinet mensen op de vlucht in grote onzekerheid. Als minister Faber denkt de democratie buitenspel te kunnen zetten voor haar hardvochtige zondebokpolitiek, gaat ze ons op haar pad vinden.” zegt Malou Lintmeijer namens de organisaties. 

Minister Faber wil artikel 111 van de Vreemdelingenwet activeren: dit betekent dat ze een crisis wil uitroepen, waarin zij via noodwetgeving verregaande stappen kan zetten die strijdig zijn met de wet en mensenrechtenverdragen. De noodwetgeving zal grote gevolgen hebben voor (ongedocumenteerde) vluchtelingen. De voorgestelde maatregelen zorgen er onder andere voor dat de druk op Ter Apel nog verder toeneemt en dat mensen op de vlucht hun recht op asielaanvragen wordt ontnomen met een registratie- en beslisstop. Faber wil ongedocumenteerde mensen zonder grondige procedure uitzetten. Dit heeft grote gevolgen voor individuele levens.

Jurjen van den Bergh van DeGoedeZaak “Fabers plannen komen rechtstreeks uit het internationale playbook van extreemrechts: de democratie en de rechtsstaat ondermijnen en mensen tegen elkaar uitspelen. Wij staan met tienduizenden Nederlanders klaar om elke millimeter van onze verdraagzame samenleving te verdedigen.”  

DeGoedeZaak verzamelde al 20.000 handtekeningen tegen spoedwetgeving op asiel. Zowel vanwege het ondemocratische proces als de inhoud van de maatregelen. Daarmee sluiten zij zich aan bij een coalitie van direct belanghebbenden in de gang naar de rechter. Dat begint bij een sommatie. Het kabinet toont zich keer op keer ondemocratisch. Door te zeggen “ik ben beleid,” of voor een ministerraad te dreigen dat ze gewoon gaan starten om dan wel te zien “wie zo stoer is om noodrecht tegen te houden.” Juist zo’n kabinet moet met alle rechtsstatelijke middelen bij de les gehouden worden.

Christiaan Alberdingk Thijm, die vanuit advocatenbureau Brandeis de organisaties bijstaat: “Wij achten deze stap noodzakelijk en kansrijk. Noodzakelijk omdat het opzij schuiven van de Vluchtelingenwet levensbedreigend is. Kansrijk omdat er van een crisis geen sprake is en de politiek haar werk binnen de kaders van de rechtsstaat moet doen.” 

De sommatie is afgelopen vrijdag al verstuurd. Organisaties brengen dit nu naar buiten om te laten zien dat er niet alleen sprake is van een partijpolitiek vraagstuk, maar dat de samenleving een grens trekt. Ook al zouden de partijen uiteindelijk met een spoedwet komen, blijft het punt dat er voorgesorteerd wordt op buitenproportioneel en inhumaan beleid.

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024