8 communicatie-tips
8 communicatie-tips
8 communicatie-tips
8 communicatie-tips
voor jouw campagne
voor jouw campagne
voor jouw campagne
voor jouw campagne
Communicatietips voor petities en campagnes

© Montesqieu Instituut

Effectieve communicatie is de basis van jouw campagne en noodzakelijk om steun te verwerven en handtekeningen te verzamelen voor je petitie. Het “Messaging This Moment” handboek biedt acht waardevolle principes die je kunnen helpen bij het formuleren van je boodschap. We geven bij elke tip een simpel voorbeeld. Hier zijn ze:

  1. ❤️ Begin met gedeelde waarden, niet met problemen

In plaats van direct te focussen op wat er mis is, start je boodschap met waarden die we allemaal delen, zoals eerlijkheid, vrijheid of gelijkheid. Dit creëert een gevoel van verbondenheid en maakt mensen meer ontvankelijk voor je boodschap.​

Voorbeeld:
In Nederland geloven we in gelijke kansen voor iedereen. Maar te veel kinderen groeien op in armoede, waardoor ze niet dezelfde mogelijkheden hebben als hun leeftijdsgenoten. We moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat elk kind een eerlijke start krijgt.

  1. 🎥 Breng mensen in beeld – benoem duidelijke helden en schurken

Vertel verhalen over echte mensen die door het probleem worden getroffen en benadruk wie verantwoordelijk is voor het veroorzaken of oplossen ervan. Dit maakt je boodschap concreter en makkelijker te begrijpen.​

Voorbeeld:
Linda, een alleenstaande moeder, werkt fulltime maar komt nog steeds moeilijk rond door stijgende huurprijzen. Ondertussen maken grote huisbazen zoals “Huurgigant BV” miljoenen winst. Dit moet stoppen!

  1. 🌱 Creëer iets goeds, verminder niet alleen iets slechts

Richt je niet alleen op het verminderen van negatieve aspecten, maar benadruk ook de positieve veranderingen die je wilt zien. Dit inspireert mensen om in actie te komen voor een betere toekomst.​

In plaats van:
Stop met vervuiling in de Maas

Zeg:
Laten we samen zorgen voor schoon zwemwater in de Maas, zodat iedereen kan genieten van een gezonde omgeving

  1. 🎯 Focus op resultaten, niet op het proces

Mensen willen weten welk verschil hun steun zal maken. Leg de nadruk op de gewenste uitkomst van je petitie in plaats van op de technische details van hoe je daar wilt komen.​

In plaats van:
We vragen de gemeente om meer geld vrij te maken voor fietspaden.

Zeg:
Als we dit voor elkaar krijgen, kunnen onze kinderen veilig naar school fietsen

  1. 🌅 Beschrijf wat je nastreeft, niet alleen waar je tegen bent

Het is belangrijk om duidelijk te maken welke positieve verandering je wilt bereiken, in plaats van alleen te benadrukken wat je wilt stoppen of vermijden.​

In plaats van:
Stop bezuinigingen op de zorg!

Zeg:
Iedereen verdient goede zorg, of je nu jong of oud bent. Laten we investeren in een zorgsysteem dat niemand achterlaat.

  1. 📌 Introduceer specifieke omstandigheden en schade na gedeelde waarden

Vaak gaan onze campagnes over onrecht jegens een specifieke groep. We starten ons verhaal dan ook vaak met dát perspectief. Maar starten met wat ons verdeelt, maakt onze boodschap minder effectief. 

Wanneer specifieke groepen geraakt worden moeten we dat expliciet benoemen. Onderzoek laat echter zien dat dit het beste aankomt nádat we gedeelde waarden Dit zorgt voor een beter begrip en empathie bij je publiek.​

Voorbeeld:
“Wij Nederlanders zijn trots op ons openbaar vervoer, maar steeds meer bushaltes verdwijnen uit dorpen. Hierdoor raken ouderen en mensen zonder auto geïsoleerd. Dit kan en moet anders!”

  1. 📢 De oppositie is níet je doelgroep (maar provoceer niet onnodig)

Probeer niet iedereen mee te krijgen. Je oppositie? Die worden het meestal toch niet met je eens. Wees niet bang om dingen te zeggen waar zij het mee oneens zijn. Richt je volledig hierop: je boodschap moet én middengroepen overtuigen, én jouw medestanders activeren. 

Omarm woorden waar je medestanders enthousiast van worden, wat ze ertoe aanzet om je boodschap te herhalen en delen. Dat maakt ze ambassadeurs, en via hen bereik je de mensen in het midden.

Maar provoceer je tegenstanders ook niet onnodig, omdat dat actieve tegenwerking kan aanwakkeren. Laat ze afhaken op je boodschap, niet actief in verweer komen. 

Gebruik de Bondgenotenboog om je tegenstanders, middengroep en medestanders in kaart te te brengen

In plaats van:
We hebben een ruimer immigratiebeleid nodig, dat is goed voor onze economie.

Zeg:
Nederlanders met een migratie-achtergrond verrijken onze cultuur en gemeenschap en we zijn beter af doordat ze hier zijn. Ze verhuizen hiernaartoe voor de belofte van vrijheid en kansen in dit land. En verhuizen is een van de moeilijkste dingen die je kunt doen.

  1. 💪 Wees minder bescheiden!

Aarzel niet om je successen en de rechtvaardigheid van je zaak te benadrukken. Zelfvertrouwen in je boodschap kan anderen overtuigen om zich bij je aan te sluiten.​

In plaats van:
We streven ernaar om te bereiken…
Onze campagne is toegewijd om te bouwen…

Zeg:
We bereiken…
Onze campagne bouwt…

 

Succesformule voor petities bij DeGoedeZaak:

  1. ✍ Schrijf een overtuigende petitietekst. Dien je petitie in bij DeGoedeZaak. Wij kijken ‘m na en na eventuele feedback lanceren we jouw petitie. 
  2. 📈 Laat je petitie groeien door mensen die jou steunen en organisaties die verbonden zijn aan het onderwerp te benaderen.
  3. 📣 Activeer de mensen die je steunen om druk op te bouwen naar het doelwit via mails, evenementen en andere tactieken.
  4. 🏆 Win, of herhaal 2 + 3.

  Start een petitie

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024